• 15 min

Spadolini to kulki z ziemniaków usmażone jak frytki a następnie zapieczone z żółtym serem i pilane ketchupem. Dobrze sprawdzą się jako przekąska np do meczu lub na małe spotkania, wtedy wszyscy mogą je jeść wykałaczkami z jednego półmiska. Jeżeli nie macie łyżki do wydrążania, pokrójcie ziemniaki

  • 15 min

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków
    5 plasterków żółtego sera
    ketchup
    olej do smażenia
    sól
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

4.51 (170 ocen)

Zobacz również:

Frytki Przystawki Przekąski

Spadolini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • spadolini 1. Z ziemniaków wydrążyć kulki za pomocą łyżki do melona. Cukier rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku, dolać zimnej wody i zamoczyć w niej ziemniaki na pół godziny. Dzięki temu po upieczeniu będą chrupiące. Usmażyć kulki w rozgrzanym głębokim tłuszczu. Następnie wyłowić i wyłożyć na talerz przekładając plastrami sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150*C aż ser się stopi.
    Polać ketchupem.

Porady

Aby danie było mniej kaloryczne ziemniaczane kulki można natrzeć olejem i upiec w piekarniku a na końcu dodac ser. Potrwa to jednak dłużej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

4.99 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Frytki

To może cię zainteresować