Ciasto leśny mech z owocami leśnymi

4.95 (168 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

To wspaniałe ciasto zagościło również na moim stole w leśnej odsłonie. Znajdziemy w nim owoce leśne: maliny, borówki i jeżyny oraz imitację runa leśnego , które uzyskujemy ze szpinaku... brakuje tylko śpiewu ptaków, ale to już musicie sobie wyobrazić :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    5-6 dużych jaj
    250gram (ok 1,5 szklanki) mąki pszennej
    270 gram (ok 1,5 szklanki) mąki krupczatki
    1 szklanka cukru
    2 cukry waniliowe
    około 1 szklanki oleju
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta sody
    około 0,5 kg mrożonego , posiekanego szpinaku.

    masa śmietanowa:
    0,5 litra kremówki 36% + 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki cukru pudru
    350ml kremówki 30% + 1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka cukru pudru
    250gram serka Mascarpone

    owoce:
    250 gram malin
    250 gram borówki amerykańskiej
    250 gram jeżyn
Wystaw ocenę:

4.95 (168 ocen)

Ciasto leśny mech z owocami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szpinak 1. Szpinak rozmrażamy na sicie, aby odcedzić zbędną wodę. Następnie przekładamy szpinak do miski, dodajemy pół szklanki oleju i delikatnie mieszamy.
  • mąki 2. Mąki najlepiej odważyć na wadze. Następnie dodać proszek, sodę i wszystko dokładnie wymieszać.
  • ciasto 3. Do miski wkładamy białka jajek i miksujemy do białości, dodajemy stopniowo cukier , plus cukier waniliowy. Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj. Teraz dodajemy małym strumieniem pozostały olej i miksujemy aż do błyszczącej konsystencji.
  • ciasto z mąką 4. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na wolnych obrotach miksera.
  • ciasto 5. Po połączeniu całej masy z maka dodajemy szpinak i mieszamy łyżką.
  • ciasto 6. Ciasto szpinakowe wykładamy na blachę o wymiarach 25cm/35cm wyłożoną papierem do pieczenia.
  • ciasto 7. Pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach.
  • ciasto 8. Po wystudzeniu przecinamy na 3 części. W tym że 1 część wierzchnia ma być cienka ponieważ będzie stanowiła tylko pokruszoną posypkę.
  • kremówka 9. Żelatynę namocz w 4 łyżkach wody i pozostaw na 3 minuty.Kremówkę 0,5 litra ubij , dodaj cukier puder i serek mascarpone. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy np.w mikrofali (10 sekund). Połącz żelatynę z kremówką i energicznie chwilę mieszaj. mieszaj.
  • składanie 10. Wyłóż połowę kremówki na jedną część ciasta, poukładaj maliny i borówki (pozostaw część owoców do dekoracji na wierzch). Przykryj pozostałą śmietaną wygładzając równo śmietanę.
  • składanie ciasta 11. Przykrywamy drugim ciastem i ponownie przygotuj mniejsza kremówkę i postępuj jak powyżej. Wyłóż kremówkę na ciasto, po wduszaj jeżyny i zakryj śmietaną. Ostatnie cienkie ciasto z wierzchu pokrusz w dłoniach i posyp na kremówkę dokładnie zakrywając śmietanę.
  • ciasto 12. Ciasto dokładnie wygładzamy dookoła ,aby nie było krzywych rantów.
  • ciasto 13. Na samej górze układamy pozostałe owoce i posypujemy dowolna posypką.

Porady

Do ciasta można użyć dowolne drobne owoce. Polecam ciasto składać w formie tortu czyli nie w blaszce, a na dowolnej sztywnej desce lub paterze i w całości postawić na stół, bo robi wspaniałe wrażenie w całości. Można ciasto zrobić również w wersji okrągłej o wymiarach 25cm lub 28cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.16 (403 ocen)

Zdobywca nagrody

Leśny mech z malinami

To może cię zainteresować