Sowy - jajka faszerwowne pieczoną cebulą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Jajka faszerowane cebulą mają smaczny, słodkawy posmak. W formie sowy będą miłym towarzyszem nie tylko wielkanocnego śniadania.

  • 40 min

Składniki:

  • 6 jajek
    średnia cebula
    łyżeczka masła
    2 łyżki majonezu
    sól, czarny pieprz
    do dekoracji:
    marchew, oliwki (najlepiej faszerowane)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sowy - jajka faszerwowne pieczoną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem łyżki soli lub octu (dzięki temu nie popękają). Ugotowane zalewamy zimna wodą i studzimy a następnie obieramy. Odcinamy górną część jajka i wydłubujemy żółtko do miseczki. Jeśli jajka nie chcą stać można je delikatnie wyrównać od dołu, odcinając cienki plasterek.
    Cebule przekrawamy na pół. Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Na każdej połówce cebuli kładziemy pół łyżeczki masła. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach C. Cebule studzimy, odciskamy płyn i miksujemy na gładko z dodatkiem żółtek. Dodajemy do masy majonez i doprawiamy do smaku. Pastę cebulową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy w miejsca po żółtkach. Przykrywamy odciętymi kawałkami jajka. W farszu umieszczamy mały nosek z marchewki i oczy z oliwek. Dorabiamy marchewkowe stópki. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować