Sos ziołowy

0 (0 ocen)

Sos dobrze smakuje jako dodatek do kiełbasek na gorąco , wędlin i różnego rodzaju mięs....

Składniki:

  • SKŁADNIKI ;
    pęczek szczypiorku
    pęczek pietruszki
    pęczek koperku
    4-5 łyżek gęstego majonezu
    4 łyżki jogurtu
    4 łyżki śmietany
    ząbek czosnku
    1 jajko
    1/2 ogórka sałatkowego
    sól ,pieprz do smaku
    2 łyżki soku z cytryny (można pominąć )

Sos ziołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos ziołowy 1. Zieleninę płuczemy , osuszamy papierowym ręcznikiem , drobniutko kroimy , ogórka myjemy ścieramy na tarce jarzynowej , delikatnie wyciskamy , ugotowane jajko również ścieramy na tarce ,
    Majonez , śmietanę , jogurt , sól ,pieprz ,sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie mieszamy , dodajemy jajko , ogórka i zieleninę , wszystko razem wymieszać i udekorować .

Porady

Do tak przygotowanego sosu możemy dodać ugotowane i pokrojone w ćwiartki jajka W zależności od tego jakiej gęstości chcemy mieć sos dodajemy mniej lub więcej jogurtu naturalnego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy