Sos ze świeżych pomidorów do makronu

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealny jako baza sosu do spaghetti zimowa porą

  • 60 min

Składniki:

  • 2 kg pomidorów
    1 cebula
    4 zabki czosnku
    1 łyżeczka cukru
    3 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżeczki suszonej bazylii
    sól morska do smaku

Sos ze świeżych pomidorów do makronu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory myjemy,sparzamy wrzatkiem i obieramy ze skórki,kroimy na mniejsze kawałki,przekładamy do garnka i miksujemy blenderem.
  • 2. Cebulę i czosnek obieramy ,cebulę pokroić drobniutko w kosteczkę zeszklić na oliwie z oliwek dodać do niej przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać dodać do przecieru pomidorowego doprawić do smaku cukrem oraz solą wsypać suszoną bazylię i zagotować wszystko razem,rozlać do wyparzonych suchych słoiczków,dobrze zakrecić i pasteryzować 10 minut. Wystudzić wynieść do spiżarki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy