Sos z szynki pieczeniowy

4.98 (178 ocen)

  • 40 min

Dobry dodatek do kaszy, ziemniaków lub makaronu

  • 40 min

Składniki:

  • 350-400 g szynki wieprzowej
    marchewka
    cebula
    ziele
    listek laurowy
    łyżka oleju
    łyżka lekko zaokrąglona mąki
    2 łyżki śmietany 18%
    natka pietruszki
    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

4.98 (178 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos z szynki pieczeniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać osuszyć, pokroić w kostkę.
    Na patelni rozgrzać olej włożyć mięso,przesmażyć na rumiano.
    Przełożyć do rondelka,zalać 3 szklankami wody i postawić na palniku.
    Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać ją do garnka. Kilka łyżek wywaru wlać na patelnię i łyżką rozprowadzić i zebrać cały smak z dna patelni, wlać wszystko do sosu.
    Dołożyć pokrojoną marchewkę, listek laurowy i kilka kulek ziela angielskiego, przykryć i gotować do miękkości.
    Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, dodać śmietanę i zaciągnąć nią sos. Doprawić solą i pieprzem, na koniec posypać natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować