Sos z szynki pieczeniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać osuszyć, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej włożyć mięso,przesmażyć na rumiano.
Przełożyć do rondelka,zalać 3 szklankami wody i postawić na palniku.
Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać ją do garnka. Kilka łyżek wywaru wlać na patelnię i łyżką rozprowadzić i zebrać cały smak z dna patelni, wlać wszystko do sosu.
Dołożyć pokrojoną marchewkę, listek laurowy i kilka kulek ziela angielskiego, przykryć i gotować do miękkości.
Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, dodać śmietanę i zaciągnąć nią sos. Doprawić solą i pieprzem, na koniec posypać natką.
Komentarze