Sos z suszonych grzybów

4.49 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć kremowego, esencjonalnego sosu grzybowego. Jest znakomitym dodatkiem do wigilijnych dań, ziemniaczków czy ryb.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40g suszonych grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki itp.)
    łyżka masła klarowanego
    2 szalotki
    200ml śmietanki 30 %
    sól, biały pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (153 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos grzybowy

Sos z suszonych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos z suszonych grzybów 1. Suszone grzyby płuczemy pod bieżąca wodą, zalewamy niewielka ilością buliony i zostawiamy na 24h. Po tym czasie gotujemy. Kiedy grzyby będą miękkie wyławiamy je i kroimy w paski. Wywar zachowujemy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Drobno siekamy szalotki. Szklimy na maśle.
  • Sos z suszonych grzybów 2. Dodajemy posiekane grzyby i przesmażamy razem kilka minut.
  • Sos z suszonych grzybów 3. Śmietankę łączymy ze szklanką wywaru z gotowania grzybów. Dolewamy na patelnię. Redukujemy do pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.

Porady

W sezonie jesiennym możemy wykorzystać świeże grzyby leśne. Nie wymagają one wcześniejszego namaczania i gotowania. Zamiast wywaru z gotowania grzybów używamy wówczas bulionu warzywnego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Grzyby Maślak Podgrzybki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować