• Sos z pomidorów

    Dodane przez: caroline1983

  • Tylko sos ze świeżych pomidorów ma niesamowity smak lata

  • Składniki

    - pomidor soczysty, czerwony: 1 kilogram
    - cebula młoda: 1 sztuka
    - olej: 1 łyżka
    - zioła prowansalskie: 0.5 łyżeczki
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta

  • Sposób przygotowania

    1.

    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, dowolnie pokroić, włożyć do garnka wlać 1/2 szklanki wody i rozgotować. Wszystko przetrzeć przez sito (żeby w sosie nie było pestek) i gotować na małym ogniu często mieszając. W międzyczasie cebulę obrać, posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać do pomidorów. Przyprawić wszystko do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Gotować tak długo, aż nadmiar wody odparuje i sos będzie miał właściwą konsystencję. Można wykorzystywać jako sos do makaronu lub pizzy. Do sosu możemy także dodać mięso lub warzywa według uznania. Reszta zależy od fantazji kucharza :)

  • Słowa kluczowe (tagi):

    lato, sos, wegetariańskie, czerwony, wegańskie, dieta bezmleczna, dieta środziemnomorska, ELLE_italia, lekka_kuchnia, pomidor soczysty
  • 0 komentarzy

Dodane przez: caroline1983

caroline1983 161

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2011-01-21T15:22:58+01:00

84 odwiedziny


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »