Sos z pomidorów

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Tylko sos ze świeżych pomidorów ma niesamowity smak lata

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pomidor soczysty, czerwony: 1 kilogram
    - cebula młoda: 1 sztuka
    - olej: 1 łyżka
    - zioła prowansalskie: 0.5 łyżeczki
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos z pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, dowolnie pokroić, włożyć do garnka wlać 1/2 szklanki wody i rozgotować. Wszystko przetrzeć przez sito (żeby w sosie nie było pestek) i gotować na małym ogniu często mieszając. W międzyczasie cebulę obrać, posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać do pomidorów. Przyprawić wszystko do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Gotować tak długo, aż nadmiar wody odparuje i sos będzie miał właściwą konsystencję. Można wykorzystywać jako sos do makaronu lub pizzy. Do sosu możemy także dodać mięso lub warzywa według uznania. Reszta zależy od fantazji kucharza :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować