Sos z opieniek

4.99 (155 ocen)

Typowo jesienny sos grzybowy. Każdego roku gości na moim stole.

Składniki:

  • 1 kg opieniek
    pół litra mleka
    1 duża cebula
    kulki ziela angielskiego
    listek laurowy
    sól
    pieprz
    śmietana i mąka do zaprawienia sosu
Wystaw ocenę:

4.99 (155 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos z opieniek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos z opieniek 1. Grzyby dokładnie oczyścić, ponieważ w blaszkach często ukryte są ''leśne skarby''. Opłukać dwukrotnie zmieniając wodę, a następnie pociąć na części w zależności od wielkości.
  • Sos z opieniek 2. Opłukane opieńki wrzucić na wrzącą wodę i gotować minimum pół godziny od zagotowania. Podczas gotowania pojawia się piana z grzybów, należy ją usunąć i zmniejszyć gaz. Odgotowane grzyby, przelać na sito.
  • Sos z opieniek 3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić z zielem angielskim, listkami laurowymi, odrobiną pieprzu i soli. Do zeszklonej i miękkiej cebuli dodać grzyby i wlać mleko, chwilę razem wszystko dusić.
    Całość zaprawić śmietaną rozrobioną z odrobiną mąki. Zagotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować