Sos z opieniek

4.5 (177 ocen)

W sezonie bardzo często robię taki sos, ale również mrożę opieńki i mam na później.

Składniki:

  • 80 dkg opieniek
    1 cebula
    1 marchew
    2 ząbki czosnku
    1 łyża masła
    1 szklanka śmietany
    pół szklanki wody
    2 listki laurowe
    sól do smaku
    czarny pieprz
    słodka papryka
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos z opieniek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opieńki oczyścić i pokroić na małe kawałki. Do rondla dać marchew startą na grubym tarku, cebulę i czosnek drobno pokrojone, dać masło i chwile smażyć. Potem dodać grzyby, podlać wodą, dodać śmietanę, dać listki laurowe, pieprz i paprykę słodką i smażyć około 1,5-2 godziny aż grzybki będą dobre w smaku ( w razie potrzeby można dodac albo więcej śmietany, albo więcej wody). Po koniec smażenia dodać sól i mąkę rozmieszaną w odrobinie wody. Jak sos zakipi zdjąć z ognia.

    Taki sos podajemy z ziemniakami i dowolną surówką, ale najlepszy jest z ogórkami kiszonymi.

Porady

Zamiast mąką sos możemy zagęścić sosem grzybowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Opieńki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować