Sos z maślaków sitarzy

4.46 (178 ocen)

Może nie sa takie aromatyczne jak prawdziwe maślaki,ale i tak smakowały wybornie :-)

Składniki:

  • 700g kapeluszy sitarzy (średnich)
    1 mała cebula
    200g kwaśnej śmietany 18%
    1 łyżka margaryny
    sól,świeżo mielony kolorowy pieprz wg.uznania
Wystaw ocenę:

4.46 (178 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos z maślaków sitarzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby kroimy na małe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie ok.30-35 minut odcedzamy na durszlaku.
    W rondlu topimy margaryne i szklimy na niej cebulę pokrojoną w kostkę.
    Następnie dodajemy wcześniej ugotowane grzyby i całość smażymy jakieś 5-7 minut.
    Podlewamy gorącą wodą,tak aby przykryła grzyby.Doprawiamy solą,pieprzem i chwilkę gotujemy.
    Całość zabielamy śmietaną (rozmąconą z niewielką iloscią wody oraz soli-żeby śmietana się nie zważyła) i gotowe.
    Wykładamy na miski/talerze,posypując dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem i podajemy.
    Np.z pieczywem czy ziemniakami i surówką.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować