Sos z grzybów leśnych

4.5 (169 ocen)

Najlepszy jest sos z grzybów, które sami nazbieramy w lesie

Składniki:


  • 1 kg leśnych grzybów
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 marchewka
    1 pietruszka
    tłuszcz do smażenia
    1 łyżka mąki
    1/2 szklanki wody
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos z grzybów leśnych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Różne leśne grzyby czyścimy , kroimy na kawałki i dajemy do rondla , dodajemy troszkę tłuszczu i smażymy. Dodajemy cebulkę pokrojoną w piórka, czosnek i marchew i pietruszkę startą na grubej tarce, podlewamy troszeczkę wodą i smażymy od czasu do czasu mieszając.
  • 2. Jak grzyby będą już podsmażone, rozrabiamy 1 łyżkę mąki z wodą i wlewamy do grzybów, jeszcze trochę smażymy.
  • Sos z grzybów leśnych 3. Na koniec doprawiamy grzyby pieprzem i solą do smaku.
    Taki sos najlepszy jest z ziemniakami i kiszonymi ogórkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.36 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pasztet z grzybów leśnych

To może cię zainteresować