Sos wiosenny do wędliny

0 (0 ocen)

  • 20 min

Bardzo prosty sos z jajkami i chrzanem, który pasuje do wędliny, sera żółtego, pieczeni i nawet jajek. Dodatek zieleniny powoduje, że jest pachnący i bardzo wiosenny. Idealnie wpasuje się na wielkanocny stół.

  • 20 min

Składniki:

  • • 4 jajka
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 2 łyżeczki tartego chrzanu
    • 1 szklanka kwaśnej śmietany 12%
    • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
    • 1 łyżka posiekanego koperku
    • sól, szczypta cukru do smaku

Sos wiosenny do wędliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Jajka ugotować na twardo, obrać i oddzielić żółtka od białek.
    • Żółtka utrzeć z sokiem cytryny, chrzanem, solą i cukrem.
    • Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.
    • Białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    • Sos wymieszać z białkami, koperkiem i szczypiorkiem.

Komentarze

Podobne przepisy