Sos tzatziki

5 (196 ocen)

  • 15 min

Delikatny i lekki sos ogórkowy z czosnkową nutą, doskonale pasuje do dań mięsnych, koreczków, kanapek i sałatek.

  • 15 min

Składniki:

  • -1 świeży, zielony ogórek
    -2 ząbki czosnku
    -180 g jogurtu greckiego
    -łyżka stołowa oliwy
    -kilka kropli soku z cytryny
    -sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Sosy Tzatziki

Sos tzatziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórka przekrawamy na pół i łyżeczką wyjmujemy środek (żeby sos nie był wodnisty). Środek wyrzucamy, a resztę ogórka kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
  • 2. Dodajemy jogurt grecki wymieszany z oliwą i zmielonym czosnkiem. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Porady

-Sos można podawać od razu, jednak dobrze jak poleży chociaż 30 minut w lodówce. -Do sosu możemy dodać także posiekaną gałązkę koperku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Jogurt grecki Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować