Sos szpinakowy

4.5 (186 ocen)

  • 5 min

Nadaje się do polania ziemniaków, klusków kładzionych czy makaronu. Doskonale smakuje również do ryb czy mięs.

  • 5 min

Składniki:

  • 200 g szpinaku mrożonego
    6 łyżek śmietany
    1 ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    cukier
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos szpinakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos szpinakowy 1. Mrożony szpinak wkładamy do garnka, wlewamy kilka kropel wody i gotujemy, aż woda odparuje. Zdejmujemy z ognia, solimy, pieprzymy, dodajemy zmiażdżony czosnek i śmietanę. Doprawiamy do smaku cukrem i gałką muszkatołową.

Porady

Zamiast śmietany można użyć mleka dodając łyżkę mąki-sos będzie bardziej dietetyczny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować