Sos spaghetti na zimę do słoików.

4.41 (194 ocen)

  • 60 min

Pyszny sos, który może uratować nas z niejednej opresji gdy czasu brak a w brzuchu burczy.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/5kg cukinii
    1/2kg cebuli
    1 papryka czerwona
    1 papryka zielona
    4łodygi selera (nać)
    1/2 średniego korzenia selera
    35dag cukru
    3 słoiczki koncentratu pomidorowego
    4 ząbki czosnku
    1 łyżeczka chili
    sól, pieprz, zioła włoskie
    2/3szkl. octu
Wystaw ocenę:

4.41 (194 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos pomidorowy

Sos spaghetti na zimę do słoików. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię, cebulę i korzeń selera zetrzeć na tarce. Posolić garścią soli, odstawić na 4-5h.
    Po tym czasie odcedzić wodę i gotować starte warzywa przez ok. 30min. aż do miękkości.
    Gorące warzywa zmiksować na gładką masę.
    Paprykę pokroić w paseczki, nać selera posiekać niezbyt drobno, na łyżce oleju podsmażyć aby warzywa nieco zmiękły (ale nie za dużo, bo w sosie mają być wyczuwalne).
    Zmiksowaną cukinię połączyć z przecierami, cukrem, octem i resztą przypraw, zagotować.
    Dodać paprykę i seler, ponownie zagotować.
    Przełożyć do słoików, pasteryzować 10-12min.

Porady

Świetnie komponuje się z kurczakiem jak i mięsem mielonym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować