Sos słodko-kwaśny z cukinii do słoika

4.5 (170 ocen)

  • Średni

Cukinia - niedocenione warzywo, tym razem - w roli głównej. Przepis nadesłała Małgorzata Skrudlik

  • Średni

Składniki:

  • - Czerwona papryka: 1 kilogram
    - cebula: 1 kilogram
    - cukinia: 3 kilogramy
    - ocet: 1.5 szklanki
    - cukier: 1 kilogram
    - koncentrat pomidorowy: 800 dekagramów
    - słodka papryka: 1 łyżka
    - ostra papryka: 1 łyżka
    - curry: 1 łyżka
    - sól, pieprz (wedle uznania): 1 szczypta
    - przyprawa do spaghetti: 2 łyżki
    - bazylia: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy Spaghetti

Sos słodko-kwaśny z cukinii do słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę i cukinię myjemy, z papryk usuwamy gniazda nasienne, cebule obieramy. Warzywa kroimy (cukinię ze skórką) w dużą kostkę, posypujemy 1,5 łyżką soli i odstawiamy na noc, by puściły sok. Następnego dnia odcedzamy.
  • 2. Warzywa przekładamy do garnka. Gotujemy zalewę z octu i cukru. Wlewamy do warzyw i gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy i gotujemy 10 minut na małym ogniu.
  • 3. Gorący sos nakładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy. Podajemy np. z makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Meksykańska

Podobne przepisy

4.76 (245 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sos słodko-kwaśny

To może cię zainteresować