Sos słodko kwaśny do słoików

4.17 (418 ocen)

Przepis mam od siostry. Zaczęłam robić ten sos ze względu na córkę, która jest wegetarianką a uwielbia takie smaki. Sos można podać bez mięsa ale można podać również z podsmażonym kurczakiem. Wystarczy podgrzać i gotowe.

Składniki:

  • 3 kg pomidorów (najlepsze te podłużne)
    1 kg cebuli
    1 kg papryki (polecam kolorową)
    puszka ananasów łącznie z syropem
    puszka kukurydzy
    2 łyżki słodkiej papryki w proszku
    1 łyżka curry
    2 łyżki soli
    10 ząbków czosnku
    pół łyżeczki chilli w proszku
    2,5 szklanki cukru
    3/4 szklanki octu 10 %
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.17 (418 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos słodko kwaśny do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos słodko kwaśny do słoików 1. Pomidory umyć, naciąć w krzyż i sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
  • Sos słodko kwaśny do słoików 2. Cebulę obrać, również pokroić w kostkę, dodać do pomidorów razem z solą i gotować 1 godzinę.
  • Sos słodko kwaśny do słoików 3. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę razem z ananasem.
  • Sos słodko kwaśny do słoików 4. Dodać do gotujących się pomidorów z cebulą i gotować całość ok pół godziny. Pod koniec dodać przeciśnięty czosnek przez praskę.
  • 5. Syrop z ananasów, mąka ziemniaczana, składniki przyprawowe, ocet, cukier, wymieszać w misce, dodać do gotujących się warzyw, chwilę pogotować (ok 5 min), zmniejszyć płomień, gotujące się nakładać do słoików. Słoiki szczelnie zakręcić, postawić do góry dnem do wystygnięcia. Nie trzeba pasteryzować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.76 (245 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sos słodko-kwaśny

To może cię zainteresować