Sos słodko- kwaśny

4.99 (170 ocen)

Moja rodzina była zachwycona smakiem tego sosu.

Składniki:

  • 3 kg pomidorów Lima
    1 kg cebuli
    1 czerwona papryka
    2 marchewki
    puszka kukurydzy
    puszka ananasów
    1/2 łyżki czosnku granulowanego
    2 łyżki musztardy
    2 łyżki słodkiej papryki
    1/2 płaskiej łyżki curry
    1/2 płaskiej łyżki pieprzu
    szklanka cukru
    szklanka octu
    2 łyżki soli
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.99 (170 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy Sos pomidorowy

Sos słodko- kwaśny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę, a marchewkę w cienkie słupki. Do pomidorów dodajemy cebulę, marchewkę, paprykę i gotujemy na wolnym ogniu godzinę. Po tym czasie dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę i ananasy. Do sosu dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy 30 minut. Po tym czasie w 5 łyżkach soku z ananasa rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy kilka łyżek gorącego wywaru i wlewamy do wrzącego sosu. Gorący sos wkładamy do czystych i suchych słoików, zakręcamy nakrętki i odstawiamy do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować