Sos słodko - kwaśny

4.99 (191 ocen)

Pyszny, bogaty w smaku sos do grillowanych mięs. Idealny do drobiu czy karkówki, a nawet żeberek. Wypatrzyłam go kiedyś w jakiejś książce. Wykorzystuję go głównie do grillowania, ale sprawdzi się także jako dodatek do mięsa przygotowanego w piekarniku czy smażonego na patelni.

Składniki:

  • 1/4 szklanki ketchupu
    1/2 szklanki octu ryżowego
    3/4 szklanki cukru kryształu
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka świeżo startego imbiru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
Wystaw ocenę:

4.99 (191 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos słodko - kwaśny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos słodko - kwaśny 1. W rondelku wymieszać cukier z octem, ketchupem, sosem, imbirem, mąką i czosnkiem. Gotować na średnim ogniu, ciągle mieszając, do momentu, aż sos zgęstnieje.

Porady

Idealny na zimno, jak i na ciepło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Imbir Ocet

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować