Idealny do smażonych ryb, drobiu, dań z ryżu i placków ziemniaczanych
Składniki:
3 kg kabaczka (tyle ma zostać po usunięciu pestek; to jest 2 - 3 duże sztuki)
1 kg cebuli
1 kg papryki
0,5 kg cukru
1,5 szklanki octu
3 słoiczki koncentratu pomidorowego (po 200 g każdy)
1,5 łyżki soli
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżka curry
pieprz, sól i bazylia do smaku
Sos słodko - kwaśny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kabaczki obieramy i usuwamy pestki, cebulę obieramy, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i wszystko kroimy w kostkę. Następnie zasypujemy solą i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie warzywa odsączamy z wydzielonego soku. Ocet zagotowujemy z cukrem i studzimy - dodajemy do warzyw i gotujemy razem 30 minut. Dodajemy koncentrat i pozostałe przyprawy i gotujemy jeszcze 10 minut, a następnie gorący sos nakładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem aż wystygnie.
2.Do czasu wykonania należy doliczyć 12 godzin oczekiwania.
Komentarze