Sos słodko - kwaśny

4.49 (197 ocen)

Idealny do smażonych ryb, drobiu, dań z ryżu i placków ziemniaczanych

Składniki:

  • 3 kg kabaczka (tyle ma zostać po usunięciu pestek; to jest 2 - 3 duże sztuki)
    1 kg cebuli
    1 kg papryki
    0,5 kg cukru
    1,5 szklanki octu
    3 słoiczki koncentratu pomidorowego (po 200 g każdy)
    1,5 łyżki soli
    1 łyżeczka papryki ostrej
    1 łyżka curry
    pieprz, sól i bazylia do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos słodko - kwaśny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kabaczki obieramy i usuwamy pestki, cebulę obieramy, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i wszystko kroimy w kostkę. Następnie zasypujemy solą i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie warzywa odsączamy z wydzielonego soku. Ocet zagotowujemy z cukrem i studzimy - dodajemy do warzyw i gotujemy razem 30 minut. Dodajemy koncentrat i pozostałe przyprawy i gotujemy jeszcze 10 minut, a następnie gorący sos nakładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem aż wystygnie.
  • 2. Do czasu wykonania należy doliczyć 12 godzin oczekiwania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kabaczek Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować