Sos słodko-kwaśny

4.5 (161 ocen)

  • 1 min

Sos ten idealnie nadaje się jako dodatek do obiadów, np. do podsmażonego kurczaka z ryżem czy spaghetti, można również używać go jako dip, do wędlin itp. Sos jest naprawdę super. Bez konserwantów. A przy tym niczym się nie różni smakiem od tego ze sklepu.

  • 1 min

Składniki:

  • 3 kg pomidorów,
    1 kg cebuli,
    2 łyżki soli,
    1 papryka czerwona (duża),
    2 szkl. cukru,
    1/2 szkl. octu,
    2 łyżki papryki słodkiej,
    1/4 łyżki chili,
    1/2 łyżki curry,
    1/4 lub 1/2 łyżki białego pieprzu,
    1 łyżka czosnku mielonego,
    1 puszka kukurydzy,
    1 puszka ananasa,
    2 łyżki musztardy,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dip

Sos słodko-kwaśny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek należy pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i wrzucić do dużego garnka.
    Następnie cebulę obrać i również pokroić w kostkę - gotować razem z pomidorami około godziny na wolnym ogniu.
    Gdy pomidory z cebulą będą już miękkie należy miksować je gorące w garnku, tak aż uzyskamy jednolitą masę.
    Po godzinie gotowania dodajemy: 2 łyżki soli, 1 paprykę pokrojoną w kostkę, a następnie wszystkie w/w przyprawy, kukurydzę i pokrojone ananasy, musztardę.
    Wszystko gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
    Na koniec dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, rozmieszanej w syropie z ananasów oraz 3-4 łyżkami przestudzonego sosu. Wlewamy wolno mieszając przy tym sos.
    Zagotowujemy sos i gorący wlewamy do przygotowanych małych, wyparzonych wczeœniej, słoiczków (wychodzi ich ok8-10).
    Zakręcamy mocno zakrętkę i odstawiamy do ostudzenia.

Porady

Tak przygotowany sos można przechowywać z zapasami na zimę. Polecam!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować