Sos słodko - kwaśny

4.96 (171 ocen)

Może to nie pora na przetwory ale mam nadzieję że się komuś przyda. Idealny do spaghetti.

Składniki:

  • 3 kg pomidorów
    1 kg cebuli
    1 papryka czerwona i żółta
    1 puszka ananasa
    1 puszka kukurydzy
    6 ząbków czosnku
    2 łyżki papryki mielonej słodkiej
    2 łyżki musztardy
    1 łyżka curry
    1 płaska łyżeczka pieprzu
    2 szkl. cukru
    1 szkl. octu
    2 łyżki soli
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.96 (171 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy

Sos słodko - kwaśny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  • 2. Cebulę, paprykę i ananasa również w kostkę.
  • 3. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • 4. Pomidory zagotować z cebulą. Wsypać resztę składników – gotować do miękkości, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w soku ananasowym.
  • 5. Gorący sos dać do słoików i odwracać do góry dnem. Nie pasteryzować.

Porady

Z podanej porcji wychodzi 15 słoiczków po dżemie. Sos dodaję również do mięska gulaszowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Kukurydza Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować