Sos śliwkowy

4.5 (157 ocen)

Sos śliwkowy idealnie pasuje do pieczonej kaczki, pieczonych udek kurczaka. Jest lekko słodki i kwaskowy, pachnący śliwką i pomarańczą.

Składniki:

  • • 3/4 szklanki śliwek suszonych
    • 2/3 szklanki białego wina
    • 2/3 szklanki soku pomarańczowego
    • 1 łyżka cukru
    • 1/2 szklanki wody
    • sok z 1/2 cytryny
    • sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos śliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Śliwki zalać winem i odstawić na godzinę.
    • Dodać cukier, wodę, sok pomarańczowy i gotować 15 minut na wolnym ogniu.
    • Zmiksować sos blenderem.
    • Dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować