Sos serowo-pieczarkowy

4.45 (153 ocen)

  • 30 min

Sos bardzo delikatny, aromatyczny, konsystencja idealna. Polecam bardzo serdecznie !!

  • 30 min

Składniki:

  • 1 łyżka masła
    1/2kg pieczarek
    1 cebula
    szczypta kwasku cytrynowego
    szczypta koperku
    szczypta natki pietruszki
    2-3 krople sosu sojowo-grzybowego
    sól, pieprz
    200g serka topionego śmietankowego
    200ml śmietanki do zupy
    1 łyżka mąki
    ser żółty do posypania
Wystaw ocenę:

4.45 (153 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos serowo-pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki myjemy, drobno kroimy, podsmażamy na maśle z posiekaną cebulą. Dodajemy szczyptę kwasku cytrynowego, by pieczarki nie ciemniały. Kiedy grzybki zmiękną, dodajemy sos sojowo-grzybowy, sól i pieprz do smaku, posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Całość podlewamy połową szklanki wody.
  • 2. W osobnym naczyniu mieszamy śmietankę, serki topione oraz mąkę. Wlewamy do pieczarek i mieszamy do momentu całkowitego roztopienia serków.

    Podajemy z makaronem/ziemniakami i posypujemy serem żółtym.

Porady

Można go podawać z makaronem lub ziemniakami. Można również zrobić ten sos z dodatkiem mięsnym, np. z szynką lub piersią z kurczaka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować