sos potrawkowy

4.2 (231 ocen)

  • 20 min

sos potrawkowy robiony na bazie rosołu, masła i mąki, idealnie komponuje się z gotowanym mięsem, ryżem lub ziemniakami i gotowanymi warzywami.

  • 20 min

Składniki:

  • 2-3 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    2 szczypty soli
    3-4 chochle rosołu
    sok z cytryny
    pieprz świeżo mielony
    śmietanka
Wystaw ocenę:

4.2 (231 ocen)

Zobacz również:

Sosy Potrawka

Sos potrawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1d6fgfb 1. Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, szybko mieszać.
  • 2. Kiedy powstanie jednolita masa dodać rosół (cały czas mieszając).
    Całość przyprawić solą selerową, sokiem z cytryny, pieprzem.
    Na koniec dodać śmietankę.

Porady

dla uzyskania koloru można użyć mąki z cieciorki lub surowego żółtka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.45 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie
SOS PIECZENIOWY

To może cię zainteresować