Sos pomidorowy na bazie pomidorów z puszki z dodatkiem mozzarelli, która topi się i sos staje się kremowy i gęsty. Świetnie smakuje z makaronem.
45 min
Składniki:
Na pulpeciki:
300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
100 g dyni Hokkaido
1 jajko
1 kromka ciemnego pieczywa
2 ząbki czosnku
1 cebula
2-3 łyżki bułki tartej
3-4 łyżki mąki, do obtaczania
sól, pieprz, mielona kolendra
olej do smażenia
Sos pomidorowy:
800 g pomidorów z puszki razem z sosem (2 puszki)
2 kulki mozzarelli
3 ząbki czosnku
olej rzepakowy
kilka liści świeżej bazylii
sól, pieprz, cukier
Sos pomidorowy z mozzarellą i pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię (bez skóry i pestek) posiekaj na drobno w blenderze, przełóż do miski. Czosnek i cebulę obierz i razem z kromką chleba również zblenduj, przełóż do dyni. Mięso dodaj do posiekanych warzyw, wbij jajko, dopraw solą, pieprzem i kolendrą, wymieszaj. Gdyby mięso nie kleiło się dobrze, dosyp bułkę tartą. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj w mące. Smaż na rozgrzanym oleju aż będą złote. Odkładaj na talerz.
2.W wysokim garnku rozgrzej z 2 łyżki oleju. Czosnek obierz, pokrój w talarki i wrzuć do garnka, krótko go podsmaż. Dodaj pomidory wraz z sosem. Bazylię posiekaj i dodaj do sosu. Sos pogotuj chwikę. Mozzarellę pokrój w kostkę, dorzuć do sosu i tak długo gotuj, aż mozzarella się rozpuści. Pamiętaj o mieszaniu, by się nie przypaliło.
3.Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Trzymaj w cieple.
4.Do sosu dodaj pulpeciki i gotuj jakieś 5 minut, uważając by się nie przypaliło. Sos podawaj z ciepłym makaronem.
Komentarze