Sos pomidorowy w stylu bolońskim

0 (0 ocen)

Typowe bolognese to to nie jest :) Dodałam cukinię i pieczarki co wzbogaciło i smak i teksturę sosu. Sos jest ziołowy, aromatyczny i sycący. Sprawdzi się z każdym makaronem.

Składniki:

  • 500 gram mielonej łopatki
    1 l passaty pomidorowej
    pół cebuli
    2 ząbki czosnku
    łyżka mąki
    łyżka oliwy z oliwek
    2 łyżki suszonej bazylii
    łyżka suszonego oregano
    sól, pieprz
    200 gram pieczarek
    pół cukinii

Sos pomidorowy w stylu bolońskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso smażymy na odrobinie oliwy z bazylią i oregano, lekko solimy. Po usmażeniu usuwamy nadmiar tłuszczu.
  • 2. Cebulę, czosnek, pieczarki i cukinię kroimy w kostkę i smażymy na odrobinie oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy mięso i 800 ml passaty. Dusimy ok. 20 minut. Pozostałą passatę mieszamy z łyżką mąki i wlewamy do sosu.Gotujemy jeszcze 10 minut. Podajemy z makaronem i natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy