Typowe bolognese to to nie jest :) Dodałam cukinię i pieczarki co wzbogaciło i smak i teksturę sosu. Sos jest ziołowy, aromatyczny i sycący. Sprawdzi się z każdym makaronem.
Składniki:
500 gram mielonej łopatki
1 l passaty pomidorowej
pół cebuli
2 ząbki czosnku
łyżka mąki
łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki suszonej bazylii
łyżka suszonego oregano
sól, pieprz
200 gram pieczarek
pół cukinii
Sos pomidorowy w stylu bolońskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso smażymy na odrobinie oliwy z bazylią i oregano, lekko solimy. Po usmażeniu usuwamy nadmiar tłuszczu.
2.Cebulę, czosnek, pieczarki i cukinię kroimy w kostkę i smażymy na odrobinie oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy mięso i 800 ml passaty. Dusimy ok. 20 minut. Pozostałą passatę mieszamy z łyżką mąki i wlewamy do sosu.Gotujemy jeszcze 10 minut. Podajemy z makaronem i natką pietruszki.
Komentarze