4 ząbki czosnku
10 pomidorów suszonych w oleju
odrobina oleju spod pomidorów
150 ml przecieru pomidorowego
płaska łyżeczka suszonej bazylii
pół płaskiej łyżeczki suszonego tymianku
pół płaskiej łyżeczki suszonego rozmarynu
sól i pieprz do smaku
Sos pomidorowo-ziołowy do pizzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek obrać, rozgnieść, posiekać i utrzeć nożem razem z odrobiną soli.
Pomidory wyjąć z zalewy, drobniutko posiekać.
2.Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju spod pomidorów. Wrzucić roztarty czosnek i smażyć kilka sekund. Dodać pomidory i podsmażać kolejne kilka sekund - czosnek ma się jedynie zeszklić, nie może złapać koloru. Wlać przecier pomidorowy i na małym ogniu redukować.
Krok
3.Do zredukowanego sosu dodać zioła, pieprz i sól. Wymieszać i zdjąć z ognia.
4.Wystudzić sos. Gotowym można smarować pizzę, ale też wszelkie zapiekanki.
Komentarze