Sos pieczarkowy z nutką szpinaku i serka

0 (0 ocen)

  • 45 min

Szpinak w wydaniu trochę innym ja standardowe :), Bez czosnku, który mało lubię :)

  • 45 min

Składniki:

  • Pieczarki - 0,5 kg,
    Czerwona cebulka - 2 szt.
    Bloczek serowy śmietankowy - 1 szt.
    Kwaśna śmietana 12% - pół kubeczka
    Szpinak - 10 brykiecików mrożonego czyli mniej więcej 200 gr
    Olej - około 2 łyżek
    Sól, pieprz, cukier do smaku

Sos pieczarkowy z nutką szpinaku i serka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapelusze pieczarek kroimy na ćwiartki, ogonki na połowę, wrzucamy do garnka razem z pokrojoną w kosteczki cebulką i olejem. Solimy i dusimy na małym ogniu do odparowania wody z grzybków. Wrzucamy brykieciki szpinaku. Nastepnie dodajemy bloczek serowy (ja miałam z Lidla, ale dobry jest też z Hochlanda), jak sie ładnie rozpuści, dodajemy śmietanę uprzednio wymieszaną osobno w kubeczku ze szczyptą soli i naszego wywaru. Na koniec dodajemy pieprz i odrobinę cukru.

Porady

Podajemy z makaronem rurki, bądź pappardelle. Ja akurat nie przepadam za makaronami, więc jest to przystawka do obiadu :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy