Sos pieczarkowy

0 (0 ocen)

  • 20 min

Doskonały na ciepło jako dodatek do obiadu. Świetnie komponuje się z mięsem, makaronem, czy ziemniakami.

  • 20 min

Składniki:

  • -0,5 kg pieczarek
    -1 cebula
    -0,5 l bulionu (może być z kostki)
    -sól i pieprz
    -3 łyżki masła
    -1,5 łyżki mąki
    -olej do smażenia

Sos pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Cebulę kroimy w kostkę, obrane pieczarki w plasterki.
  • 2 2. Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i pieczarki i smażymy, aż z grzybów odparuje woda (ok 5 minut na wolnym ogniu). Po tym czasie zalewamy bulionem i dusimy 5 minut na wolnym ogniu.
  • 3 3. Na osobnej patelni przygotowujemy zasmażkę: roztapiamy masło, i stopniowo, energicznie mieszając dosypujemy mąkę. Zasmażkę ciągle mieszając dodajemy do gotującego się bulionu. Zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy