Sos pieczarkowy

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Do mięs, wędlin, makaronów

  • Łatwy

Składniki:

  • - pieczarki: 30 dekagramów
    - masło: 2 łyżki
    - wegeta (do smaku): 1 łyżeczka
    - mąka: 2 łyżki
    - posiekana natka pietruszki: 1.5 łyżki
    - śmietana: 0.5 szklanki

Sos pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czyste,obrane pieczarki kroimy w plasterki, następnie rozgrzewamy masło w rondelku do którego dodajemy pieczarki. Smażymy przez kilka minut, na dużym ogniu,aż do momentu puszczenia soków. Dodajemy wegete,posiekaną natkę pietruszki,wszystko zalewamy gorącą wodą, tak aby pieczarki były przykryte.
  • 2. Dusimy aż do momentu kiedy będą miękkie. Do 1/2 szklanki śmietany dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy,dodajemy do pieczarek. I jeszcze chwilę gotujemy. Jeżeli sos jest zbyt gęsty można dodać wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy