Sos pieczarkowy

0 (0 ocen)

  • Łatwy

sosik pieczarkowy

  • Łatwy

Składniki:

  • - pieczarki: 500 gramów
    - masło: 4 łyżki
    - śmietana słodka (18%): 200 mililitrów
    - cebula (mała): 1 sztuka
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz: 4 szczypty

Sos pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki i mocno podsmażyć na maśle. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dalej podsmażać mieszając od czasu do czasu. Wlać około 1 litra wody i dusić pod przykryciem około 20 minut.Solimy i pieprzymy do smaku. Sos zagęszczamy śmietaną rozmieszaną ze szczyptą soli. Jeżeli sos jest zbyt rzadki możemy zagęścić odrobiną mąki rozrobionej z wodą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy