Sos pieczarkowy

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Idealny jako dodatek do mięs, ryżu bądź kaszy oraz jako wypełnienie np. do tart :]

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pieczarki: 350 gramów
    - śmietana: 100 mililitrów
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - wody: 0.5 szklanki
    - mąka: 2 łyżki

Sos pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obrać i dowolnie pokroić – w plasterki, kostki etc. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i dodać wody, dusić je przez 10 – 15 minut aż woda trochę wyparuje. Przyprawić solą i pieprzem. Stopniowo dodawać śmietanę, uważając przy tym żeby się nie zważyła, całość dokładnie wymieszać i jeśli sos nie jest odpowiednio gęsty można wszystko jeszcze dodatkowo zagęścić mąką wymieszaną z wodą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy