Sos miętowy do mięs i pasztetów

0 (0 ocen)

  • 15 min

Sos miętowy z jabłkami, pomidorami i cebulą.

  • 15 min

Składniki:

  • 30 dag liści świeżej mięty
    1 kg winnych jabłek
    50 dag cebuli
    25 dag mięsistych pomidorów
    10 dag rodzynek
    1 łyżeczka ostrej musztardy
    25 dag cukru
    1 szklanka octu winnego
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

Sos miętowy do mięs i pasztetów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzyć, obrać ze skorki i pokroić w ćwiartki. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać.Umytą i osuszoną miętę posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do rondla i rozprażyć. Dodać musztardę, sparzone rodzynki, 1/2 szklanki octu, sól, pieprz i gotować na niewielkim ogniu przez około 40 minut cały czas mieszając. Pozostały ocet zagotować z cukrem. Sos przetrzeć przez sito, połączyć ze słodkim octem i gotować jeszcze 20 minut cały czas mieszając. Gorący sos rozlać do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować na sucho.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy