Sos mięsny z zajączkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Mieszkam blisko lasu, dlatego w sezonie bardzo często zbieram grzyby, które potem zamrażam i suszę, dzięki czemu o każdej porze roku mogę przygotowywać takie pyszności.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -75 dag schabu bez kości
    -40 dag zajączków
    -3 duże cebule
    -150 ml śmietany 12 %
    -1 łyżka majeranku
    -2 łyżki przyprawy do schabu
    -2 szklanki wody
    -1 łyżka skrobi ziemniaczanej
    -sól i pieprz świeżo zmielony do smaku
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos mięsny

Sos mięsny z zajączkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę, nacieramy przyprawą do schabu i odstawiamy.
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni z rozgrzanym olejem. Dodajemy mięso i podsmażamy z każdej strony.
  • 3. Całość zalewamy wodą. Dodajemy majeranek oraz pokrojone w kostkę zajączki i całość dusimy 30 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
  • 4. Następnie stopniowo dodajemy śmietanę ciągle mieszając (śmietanę można wcześniej zahartować z łyżką sosu). Łyżkę skrobi rozrabiamy z odrobiną wody i ciągle mieszając sos rózgą powoli wlewamy. Zagotowujemy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!

Porady

-Do przygotowania sosu możemy użyć również innych leśnych grzybów. -Sos świetnie pasuje do ziemniaków, kaszy, ryżu czy makaronu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Schab Zając Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować