Mielone z minimarchewkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Sos można podawać z makaronem lub w torilli czy wrapie. Pamiętajmy, aby awokado dodać po zdjęciu dania z ognia. Nie gotujemy go, aby nie utracić jego wartości odżywczych.

Składniki:

  • • 150g mini marchewek mrożonych,
    • 1 awokado,
    • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
    • ¾ szklanki wody,
    • 1 cebula,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    • 1 łyżka ostrego ketchupu
    • 1 puszka pomidorów krojonych (400g),
    • 1 łyżeczka oregano,
    • papryka słodka 1 łyżeczka,
    • szczypta ostrej papryki,
    • sól,
    • pieprz,
    • oregano do dekoracji,
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos mięsny

Mielone z minimarchewkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos mięsny z awokado i mini marchewkami 1. Na patelni szklimy cebulę, pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy razem aż do zarumieniania.
  • Sos mięsny z awokado i mini marchewkami 2. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ketchup, całość zalewamy pomidorami z puszki, podlewamy wodą, mieszamy. Mięso z warzywami dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut aż część pomidorowego soku wyparuję a warzywa będą miękkie. W między czasie danie doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, oregano, solą i pieprzem.
  • Sos mięsny z awokado i mini marchewkami 3. Po upływie 10 minut dodajemy mini marchewki (bez rozmrażania). Gdy marchewki będą miękkie, a sos gęsty, danie zdejmujemy z ognia. Awokado obieramy, skrapiamy sokiem z cytryny i kroimy w grubszą kostkę, dodajemy do zawartości patelni i mieszamy. Podajemy na ciepło. Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować