Sos można podawać z makaronem lub w torilli czy wrapie. Pamiętajmy, aby awokado dodać po zdjęciu dania z ognia. Nie gotujemy go, aby nie utracić jego wartości odżywczych.
Mielone z minimarchewkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni szklimy cebulę, pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy razem aż do zarumieniania.
2.Dodajemy koncentrat pomidorowy i ketchup, całość zalewamy pomidorami z puszki, podlewamy wodą, mieszamy. Mięso z warzywami dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut aż część pomidorowego soku wyparuję a warzywa będą miękkie. W między czasie danie doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, oregano, solą i pieprzem.
3.Po upływie 10 minut dodajemy mini marchewki (bez rozmrażania). Gdy marchewki będą miękkie, a sos gęsty, danie zdejmujemy z ognia. Awokado obieramy, skrapiamy sokiem z cytryny i kroimy w grubszą kostkę, dodajemy do zawartości patelni i mieszamy. Podajemy na ciepło. Życzę smacznego :)
Komentarze