Makaron z sosem mięsno-pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 15 min

Jedna z ulubionych potraw mojego chłopaka.

  • 15 min

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego (np.łopatki)
    1 mała cebula lub 1/2 dużej
    3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego
    3/4 małego ketchupu
    papryka
    3 łyżki mąki pszennej
    przyprawa do potraw kucharek
    maggi
    2 liście laurowe
    ziele angielskie
    pieprz
    po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku
    3-4 ząbki czosnku
    olej do smażenia

Makaron z sosem mięsno-pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rozgrzanego tłuszczu wrzucić mięso mielone. Przyprawić 2 łyżeczkami kucharka, dodać słokiej i ostrej papryki oraz ziele angielskie i liście laurowe.
    Smażyć 10 min. a następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę. Co jakiś czas podlewać wodą. Gdy mięso smaży się już pewien czas to dodać przecier pomidorowy oraz ketchup. Gotować około 10 min. i zagęścić wodą z mąką. Przyprawić pieprzem, maggi i kucharkiem oraz dodać przeciśnięte lub drobniutko pokrojone ząbki czosnku. Wszystko wymieszać.

    Smacznego.

Porady

Świetnie prezentuje się z kolorowymi makaronami np.penne. Zamiast makaronu można podać z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy