50 dag mięsa mielonego (np.łopatki)
1 mała cebula lub 1/2 dużej
3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego
3/4 małego ketchupu
papryka
3 łyżki mąki pszennej
przyprawa do potraw kucharek
maggi
2 liście laurowe
ziele angielskie
pieprz
po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku
3-4 ząbki czosnku
olej do smażenia
Makaron z sosem mięsno-pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rozgrzanego tłuszczu wrzucić mięso mielone. Przyprawić 2 łyżeczkami kucharka, dodać słokiej i ostrej papryki oraz ziele angielskie i liście laurowe.
Smażyć 10 min. a następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę. Co jakiś czas podlewać wodą. Gdy mięso smaży się już pewien czas to dodać przecier pomidorowy oraz ketchup. Gotować około 10 min. i zagęścić wodą z mąką. Przyprawić pieprzem, maggi i kucharkiem oraz dodać przeciśnięte lub drobniutko pokrojone ząbki czosnku. Wszystko wymieszać.
Smacznego.
Porady
Świetnie prezentuje się z kolorowymi makaronami np.penne.
Zamiast makaronu można podać z ryżem.
Komentarze