SOS KURKOWY

4.5 (165 ocen)

  • 30 min

Szybki, pyszny sos zarówno do mięsa jak i np.placków ziemniaczanych. :)

  • 30 min

Składniki:

  • - 250g kurek
    - 2 średnie cebule
    - pół kostki masła
    - 2 lub 3 łyżki śmietany do zup i sosów 18%
    - świeża natka pietruszki
    - świeży lub suszony tymianek
    - przyprawa uniwersalna, pieprz
    - mąka z wodą do zagęszczenia sosu
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos kurkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na połowie masła, gdy będzie
    gotowa dodajemy do niej pozostałe masło i wsypujemy rozmrożone kurki,
    smażymy ok 4-5 minut. Wlewamy 3/4 szklanki wody, dusimy ok 3 minuty i
    dodajemy śmietanę, doprawiamy. Natkę pietruszki i tymianek drobno
    siekamy i dodajemy do sosu, smacznego!

Porady

Jeśli jest dla nas za rzadki, to w kubku dokładnie mieszamy mąkę i wodę w proporcjach 1/3 mąki, 2/3 wody. Ważne, by rozmieszać to dokładnie, by potem w sosie nie pływały grudki. I gdy sos jest na ogniu STOPNIOWO dolewamy, mieszając i sprawdzając stopień zgęstnienia dolewamy tyle, ile potrzeba.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować