Sos koperkowy Bożenki ( na cieplo )

4.41 (178 ocen)

  • 15 min

Super szybki i super łatwy.

  • 15 min

Składniki:

  • 1/4 kostki masła (ew.Planta)
    2 łyżki mąki
    1 kostka bulionowa ( rosół z kury)
    250 ml wody przegotowanej
    3 łyżki śmietany 18 %
    250 ml (szklanka) świeżego lub mrożonego koperku
Wystaw ocenę:

4.41 (178 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos koperkowy

Sos koperkowy bożenki ( na cieplo ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na początku do rondelka wrzucamy masło, czekamy aż się roztopi. Następnie dodajemy mąkę. Wszystko razem mieszamy - robimy zasmażkę.
    2. Gdy zasmażka będzie gotowa tj.zrumieniona na złoto, dodajemy wodę i kostkę bulionową, energicznie mieszamy, aby pozbyć się grudek z zasmażki.
    3. Cały czas mieszając dodajemy koperek.
    4. Na koniec dodajemy śmietanę. Wszystko razem mieszamy. Całość trzymamy na ogniu nie doprowadzając do wrzenia.

Porady

Sos świetnie się nadaje do klopsików.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować