Sos grzybowy z maślaków

4.47 (169 ocen)

  • 15 min

Sos ze świeżych maślaków ,podawany z ziemniakami jako osobne danie lub jako dodatek do mięsnego dania.

  • 15 min

Składniki:

  • -0,5 kg świeżych maślaków,
    -2 cebule,
    -0,5 kg ziemniaków,
    -4 łyżki stołowe śmietany do zup,
    -sól,pieprz ,
    -koperek suszony,
    -olej ,
    -kostka rosołowa warzywna lub bulion wywar ,
    -sok z połowy cytryny
    -woda
Wystaw ocenę:

4.47 (169 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos grzybowy

Sos grzybowy z maślaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sos grzybowy 1. Maślaki ,obieramy,kroimy i szybko myjemy pod zimną wodą.Wstawiamy do garnka z gotującą się wodą na 15 minut-odcedzamy. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy w garnku na oleju, dolewamy szklankę wody ,wkładamy odcedzone maślaki ,przyprawiamy i skrapiamy sokiem z połowy cytryny.Po odparowaniu dodajemy kostkę rosołową rozpuszczoną w minimalnej ilości wody lub bulion ,mieszamy i doprawiamy.Podajemy z ugotowanymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować