Sos grzybowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Aksamitny, wyrazisty w smaku sos ze świeżych grzybów leśnych. Mój ulubiony. Dodaję go do drugiego dania, polewając ugotowane ziemniaki, lub podaję z makaronem świderki tworząc samodzielne danie.

  • 30 min

Składniki:

  • około 30 dag świeżych lub mrożonych grzybów leśnych ( prawdziwki, kozaki, maślaki, podgrzybki)
    mały kubeczek gęstej śmietany ( najlepiej do sosów)
    0,5 l gorącej wody
    1 kostka rosołowa drobiowa lub grzybowa
    2-3 łyżki mąki pszennej
    kilka listów laurowych
    kilka kulek ziela angielskiego
    sól, pieprz do smaku
    czosnek granulowany

Sos grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wody wrzucić kostkę rosołową, dodać ziele angielskie i liście laurowe.
  • 2. Do zagotowanego wywaru, dodać pokrojone w kostkę grzyby. Gotować około 20 minut. Dodać przyprawy.
  • 3. Na koniec dodać śmietanę wymieszaną z mąką i zahartowaną jedną chochelką gorącego wywaru. Gotować, aż sos zgęstnieje.

Porady

Jeśli lubimy bardziej gęsty sos, można dodać więcej mąki. Zamiast kostki rosołowej można użyć, przygotowanego wcześniej rosołu, na przykład z poprzedniego dnia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy