Sos grzybowy

4.5 (179 ocen)

Wyśmienity sos dla wielbicieli grzybków leśnych. Jest idealny do dań mięsnych, krokietów lub makaronu. Obowiązkowy dodatek do dań świątecznych na wigilijnym stole.

Składniki:


  • 2 spore garści suszonych grzybów leśnych
    1 cebula
    2 łyżki masła
    liść laurowy
    sól, pieprz
    1/2 łyżeczki tymianku
    1 szkl śmietanki 30%
    1 łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalać 1/2l gorącej wody, gotować ok pół godziny. W rondelku podsmażyć na maśle cebulkę, dodać grzyby wraz z wywarem i doprawić do smaku. Sos gotować ok pół godziny aż grzybki zmiękną. Mąkę wymieszać ze śmietanką i wlać go dotujących się grzybów. Gotować na małym ogniu kilka minut aż zgęstnieje.

Porady

Do sosu można dodać kilka pokrojonych pieczarek. Należy przesmażyć je chwilę z cebulką na maśle.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować