sos grzybowy

5 (191 ocen)

  • 1 godz. 30 min

wybrałam się dziś na grzyby bo miałam ochotę na sos, ale wróciłam tylko z szyszkami. nic innego mi nie zostało tylko sos z zeszłorocznych grzybów suszonych :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2-3 szkl. wody,
    grzyby suszone,
    3-4 łyżki oleju,
    1 duża cebula,
    liść laurowy,
    1 ziarnko ziela angielskiego,
    1 łyżeczka majeranku,
    1 szkl śmietany 30%
    2 płaskie łyżki mąki pszennej,
    1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki,
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zbiór: wrzesień 2013 1. Sos grzybowy z własnych grzybów suszonych. Grzyby zbieram od wielu lat, oczyszczam je kroję i suszę i całą zimę cieszę się smakiem i aromatem lasu i jesieni. Suszone grzyby zalewam wrzątkiem na kilka min, po czym odcedzam i płuczę. W garnku rozgrzewam 3-4 łyżki oleju na którym duszę1 dużą cebulkę aż do zeszklenia a następnie dodaję grzyby i 5 min smażę. Po tym czasie wlewam 2-3 szkl wody, dodaję liść laurowy, 1 ziarko ziela angielskiego, sól i pieprz do maku, 1 łyżeczkę majeranku i tak gotuję pod przykryciem na małym ogni około 40 min pilnując jednocześnie aby zbyt dużo wody nie odparowało. 1 szkl dobrej śmietany doprawiam 2 płaskimi łyżkami mąki pszennej i mieszam aż nie będzie grudek a następnie wlewam do sosu i gotuję 1 min. Sos doprawiam 1 łyżką posiekanego koperku lub natki pietruszki. Sos ten podaję do ziemniaków lub prażonej kaszy gryczanej najczęściej z ogórkami lub sałatką z kwaszonej kapusty. Smacznego!!! Mój mąż bardzo lubi ten prosty i aromatyczny sos 

Porady

zbieraj tylko znane ci grzyby, a którego nie jesteś pewien wyrzuć lub zbadaj w stacji sanepidu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować