Super sos do ryby lub kurczaka, aksamitny w smaku. Przypomina i ten serwowany w kuchni IKEA do łososia.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- masło w kostce: 2 łyżki
- mąka typ 550,: 2 łyżki
- bulion drobiowy (może być z kostki): 1 szklanka
- śmietana 18% do zup i sosów: 3 łyżki
- żółtko surowe: 1 sztuka
- sok z cytryny do smaku: 3 łyżki
- skórka starta z cytryny: 1 łyżka
- cukier do smaku: 2 szczypty
Sos cytrynowy do ryby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.w szklance przygotowujemy bulion z 3/4 kostki rosołowej lub rybnej. Pozostawiamy gorący gdyż wykorzystamy go za chwilę.
2.w miseczce lub szklance jak kto woli, łączymy śmietanę ze świeżym żółtkiem i odstawiamy żeby mieć pod ręką. W między czasie ucieramy również trochę skórki z cytryny na spodeczek i wyciskamy sok z połowy cytryny do późniejszego wykorzystania (trzeba pamiętać o tym, żeby nie znalazła się w soku pestka bo sos będzie gorzki).
3.Następnie rozpuszczamy masło w garnku
4.do rozpuszczonego masła dodajemy mąkę nie ściągając garnka z gazu i ciągle mieszając. ok 30sek-1 min.
5.do tak przygotowanej zasmażki dodajemy przygotowany wcześniej bulion powoli cały czas mieszając żeby nie zrobiły się grudki.
6.Następnie dodajemy przygotowaną wcześniej śmietanę ciągle mieszając i zdejmujemy garnek z gazu by nie doprowadzić do zagotowania sosu!!
BARDZO WAŻNE! po dodaniu śmietany sosu nie można zagotować
7.Na końcu dodajemy sok z połowy cytryny i skórkę z cytryny. Doprawiamy do smaku cukrem. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
8.Tak przygotowanym sosem możemy polać grillowaną rybę lub kurczaka. Smacznego!!
Komentarze