Sos cukiniowo-paprykowy

5 (170 ocen)

  • Średni

Latem zawsze robię dużo przetworów, by zimą także jeść dużo warzyw. Sos doskonale nadaje się do makaronów.

  • Średni

Składniki:

  • - cukinia: 2 kilogramy
    - Czerwona papryka: 4 sztuki
    - pomidory: 1 kilogram
    - cebula: 40 dekagramów
    - czosnek (ząbki): 8 sztuk
    - woda: 1 szklanka
    - olej: 1 szklanka
    - sól: 4 łyżeczki
    - pieprz: 3 łyżeczki
    - chilli: 3 łyżeczki
    - curry: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Curry Sosy

Sos cukiniowo-paprykowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć. Z cukinii usunąć nasiona, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Papryki i pomidory pokroić w małą kostkę. Cebule i czosnek obrać, posiekać. Wszystko przełożyć do garnka, wlać olej i wodę, dodać przyprawy. Dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu 25min. Przełożyć do słoików pasteryzować ok. 20 min.
    90
    Z podanych składników otrzymamy 7 słoików o pojemności 0,4l.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Cukinia Czerwona papryka Makaron Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować