Sos chrzanowy z żurawiną

4.5 (193 ocen)

  • 15 min

Sos chrzanowy z żurawiną podaje się z wędlinami, pasztetami lub pieczonymi mięsami. Dodatek żurawiny i jogurtu łagodzi smak chrzanu. Jeśli chcecie jeszcze bardziej urozmaicić smak tego sosu, namoczcie żurawinę w czerwonym wytrawnym winie.

  • 15 min

Składniki:

  • 4 łyżki chrzanu tartego - wykorzystalam chrzan ze słoiczka, śmietankowy o delikatnym smaku
    1 łyżka suszonej żurawiny
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    2-3 łyżki gorącej wody lub 1 łyżka gorącej wody i 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos chrzanowy

Sos chrzanowy z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszoną żurawinę namoczyć w gorącej wodzie lub łyżce wrzątku + winie.
    Po 15 minutach namaczania, odcedzić żurawinę i pozostawić na sicie ok. 30 minut.
    Wymieszać chrzan z namoczoną żurawiną i jogurtem naturalnym.
    Sos przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować