Sos chrzanowy z jajkami do wędlin

4.49 (158 ocen)

  • 45 min

Przepis rodzinny, przekazywany z pokolenia na pokolenie. Robiła go moja babcia, mama a teraz robię i ja.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 kubki kwaśnej gęstej śmietany (po 400 g)
    8 jajek
    2 słoiczki chrzanu
    2 łyżki musztardy sarepskiej
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos tatarski Wędliny

Sos chrzanowy z jajkami do wędlin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo. Białka oddzielmy od żółtek. Żółtka ucieramy z musztardą. Białka kroimy w kostkę. Chrzan umieszczamy na sitku (musi być pozbawiony jak najbardziej się da wody). Do żółtek dodajemy powoli śmietanę. Cały czas ucieramy. Dokładamy chrzan i białka. Mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku.

Porady

Sos podajemy do mięs, pieczeni, pasztetów. Trzymamy w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Kiełbasa Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować