Sos chrzanowy

0 (0 ocen)

  • 20 min

...

  • 20 min

Składniki:


  • 4 łyżki startego chrzanu
    2 łyżki masła
    1 łyżeczka mąki
    ½ kostki bulionowej ,warzywnej
    120 ml śmietany 18%
    Sól ,pieprz ,cukier
    Sok z cytryny do smaku

Sos chrzanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić na patelni ,wsypać mąkę i smażyć na średnim ogniu 2-3 min ,tak żeby mąka się nie przyrumieniła. Dodać chrzan i smażyć 2 min. Następnie ,mieszając ,powoli wlać 120 ml wody ,wrzucić kostkę bulionową i gotować 6 min. Śmietanę rozbełtać z kilkoma łyżkami sosu i wlać do reszty. Doprawić do smaku cukrem ,solą pieprzem oraz sokiem z cytryny. Zagotować ,zdjąć z ognia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy