Sos Biedaka

0 (0 ocen)

Studencka kuchnia też może być kreatywna i pyszna.

Składniki:

  • 2,5 cebuli
    por
    3 ząbki czosnku
    3 pieczarki
    liść laurowy
    ziele angielskie
    przyprawa uniwersalna
    pieprz
    śmietana
    3 łyżki margaryny
    mąka do zagęszczenia sosu

Sos biedaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos biedaka 1. Czosnek i cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, razem z pokrojonym na półtalarki porem i posiekanymi pieczarkami Wszystko podsmażamy na margarynie (bo w domu nie ma ani masła ani oleju), aż wszystko zmięknie .W międzyczasie w garnku gotujemy trochę wody z zielem angielskim i liściem laurowym. Kiedy woda się zagotuje, dodajemy przyprawę uniwersalną i warzywa, prosto z patelni. Niech pobulgocze trochę, potem doprawiamy pieprzem, śmietaną i zagęszczamy mąką.

Porady

Sos pasuje dosłownie do wszystkiego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy